Patiënten volgen met draagbare biosensoren. Met Artificial Intelligence (AI) voorspellen hoe een ziekte verloopt. Of simpelweg een slimme medicijndispenser die een patiënt herinnert aan het innemen van medicatie. Digitalisering in de zorg kent geen grenzen. Als digicoach ondervind je dit aan den lijve. Krijg je vragen over nieuwe technologieën, maar weet je er weinig van af? En blijf je lastig up-to-date met alle ontwikkelingen? We zetten de belangrijkste in deze blog voor je op een rij.
Ontwikkelingen rondom eHealth
Sinds de coronapandemie is eHealth enorm opgekomen. De digitale oplossingen ondersteunen bij de gezondheid van patiënten. Zo volgen ze bijvoorbeeld een extra digitaal consult met een arts of meten ze vaker thuis de bloeddruk op. Maar de eHealth-ontwikkelingen gaan veel verder.
Zo zijn er tegenwoordig sensoren op de markt, waarmee diabetespatiënten 24/7 inzicht hebben in de glucose. Patiënten krijgen zo meer regie over hun gezondheid. En de diabetesverpleegkundige? Die kijkt vanaf het ziekenhuis digitaal mee met alle waardes en adviseert de patiënt direct.
Ook zijn er apps beschikbaar voor mantelzorgers. Zorgen zij voor een familielid met dementie? Dan lezen ze in de app adviezen en praktische tips. Ook is het door eHealth-oplossingen mogelijk om thuis wonden te behandelen, via een app volg je een volledig stappenplan over de verzorging.
Blijft het hierbij? De toekomst van eHealth is al jaren hooggespannen.
We vertellen je hier meer over tijdens onze DiVa-training, speciaal voor digicoaches.
Ontwikkelingen rondom domotica
Veel zorgprofessionals denken dat eHealth en domotica hetzelfde zijn. Toch zit er een groot verschil tussen. Met eHealth bedoelen we de technische oplossingen die de zorg verbeteren, zoals een app of een digitaal consult. Met domotica worden de fysieke apparaten aangestuurd via het internet. Zo wonen cliënten langer zelfstandig en bovendien veiliger.
De meeste domotica-oplossingen dragen bij aan leefstijlmonitoring. Hiermee houden mantelzorgers en zorgprofessionals op afstand een oogje in het zeil. Met het systeem, wat bestaat uit sensoren, wordt geregistreerd welke deuren open en dichtgaan én hoe vaak. Denk aan de koelkastdeur om te bepalen of iemand heeft gegeten, de badkamerdeur om te zien hoe vaak iemand het toilet gebruikt of de voordeur om te kijken of iemand ‘s nachts is gaan dwalen. Zo wonen cliënten veiliger en bovendien langer zelfstandig.
Ontwikkelingen rondom Artificial Intelligence
Ook rondom Artificial Intelligence (AI) staan de ontwikkelingen niet stil. Veel zorgprofessionals voorspellen dat het de komende jaren een steeds grotere rol gaat spelen in de zorg.
Beeldherkenning is één van de bekende voorbeelden van AI in de zorg. Ziekenhuizen gebruiken dit bijvoorbeeld bij het opsporen van botbreuken op röntgenfoto’s. Maar ook wordt het ingezet om moedervlekken te onderzoeken of om spraakherkenningstechnologie te verbeteren. Dat niet alleen: AI onderzoekt ook ziektebeelden van patiënten en voorspelt of een medicijn bij iemand aansluit of niet. Onder andere het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) doet hiernaar volop onderzoek.
Validatie van al deze AI-toepassingen is uiteraard wel van belang voor de zorg.
Naast de medische toepassingen gebruiken steeds meer zorginstellingen AI ook voor praktische redenen. Zo zetten planners het tegenwoordig in om roosters te optimaliseren én zo het personeelstekort te verminderen. AI ziet bijvoorbeeld hoe zorgprofessionals de meest efficiënte routes rijden of schat al op voorhand in hoelang een bezoek aan een patiënt duurt.
Blijf up-to-date met de DiVa-training
Als digicoach ben je natuurlijk dé aangewezen persoon om je collega’s op de hoogte te houden van digitale ontwikkelingen. Maar door al die razendsnelle veranderingen, is het zelf niet bij te benen. Zeker niet als je jouw rol als digicoach vervult naast een andere functie. Daarom ben je met onze DiVa-training in zes maanden weer helemaal up-to-date, per week kost de training jou 0,5 tot 1 uur.
Tijdens onze training behandelen we alle bovenstaande innovaties, maar ook Virtual Reality (VR) en robotisering in de zorg. Dit niet alleen, we focussen ook op onderwerpen als informatieveiligheid en privacy. En wist je dat een persoonlijk begeleider meekijkt met jouw voortgang? Zo weet je zeker dat je aan het einde van de cursus al je leerdoelen behaalt!
Schrijf je direct in voor de DiVa-training, we hebben nog een paar plaatsen beschikbaar.