Zijn jouw zorgmedewerkers klaar voor PGO’s?

De ontwikkeling van een ziekte of virus voorspellen met kunstmatige intelligentie. Een patiënt die slecht ter been is en videobelt met de huisarts, zodat hij of zij niet naar de praktijk hoeft. Of een patiënt die zelf de hartslag en bloedsuikerspiegel bijhoudt in een e-health-applicatie, zodat de arts de waarden op afstand in de gaten kan houden. Allemaal mooie voorbeelden van digitalisering en innovatie in de zorg. Maar zit hier ook een keerzijde aan? 

Verbetering van de zorgkwaliteit

Nieuwe zorgapplicaties en -tools volgen elkaar in een hoog tempo op. Hierdoor verbetert de zorgkwaliteit: patiënten hebben toegang tot meer informatie en krijgen zo beter inzicht in hun gezondheid en behandelproces. Artsen werken sneller en efficiënter, waardoor er meer patiënten worden geholpen. 

Tegelijkertijd komen er óók uitdagingen kijken bij deze digitalisering. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat iedere zorgmedewerker veilig en goed werkt met nieuwe oplossingen? En dat de juiste informatie en uitleg terechtkomt bij patiënten? En misschien nog wel belangrijker, hoe blijven jouw zorgmedewerkers op de hoogte van al deze nieuwe ontwikkelingen? 

Dankzij de grote hoeveelheid nieuwe ontwikkelingen, zien zorgmedewerkers vaak door de bomen het digitale bos niet meer. Begeleiding is hierbij extreem belangrijk! Om die reden zetten wij ons in om zorgmedewerkers weer digivaardig te maken. Dit doen we onder andere door met interactieve trainingen hen te helpen bij het eigen maken van verschillende digitale ontwikkelingen.  

Persoonlijke gezondheidsomgevingen

Een goed voorbeeld van een nieuwe ontwikkeling in de zorg is de persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO) van een patiënt. Dit is een app of website waarin de patiënt een kopie van al zijn of haar medische gegevens bekijkt. 

Momenteel zijn de medische gegevens van patiënten en cliënten verspreid over bijvoorbeeld het ziekenhuis, de fysio, de apotheek en de huisarts. Door zijn of haar eigen medische data te verzamelen op één plek, heeft de patiënt veel meer inzicht en kan zo, bijvoorbeeld, een afspraak in het ziekenhuis beter voorbereiden. 

Inzicht en controle voor de patiënt

Daarnaast voegt de patiënt zelf gegevens toe aan de PGO; denk aan bloeddruk, gewicht of sportactiviteiten. Met wie welke gegevens vervolgens worden gedeeld, bepaalt de patiënt ook helemaal zelf. De PGO heeft een enorme impact op de digitalisering in de zorg. Patiënten hebben hierdoor toegang tot veel rijkere informatie én veel meer controle. 

Zorgmedewerkers digivaardig maken

En hoewel er veel voordelen zitten aan deze PGO’s – voor zowel de patiënt als de zorgmedewerker – is het cruciaal om het gebruik hiervan in één keer goed door te voeren. Weten jouw zorgmedewerkers hoe zij veilig werken met een PGO? Wat het verschil met een EPD? Kunnen zij patiënten uitleg geven en motiveren in het gebruik? En weten zij wat de patiënt en zijzelf hebben aan deze apps of websites? 

Met de PGO-training van Digivit bereid je jouw zorgmedewerkers voor op de komst van PGO’s. Wij richtten deze training speciaal op om zorgpersoneel kennis te laten maken met deze nieuwe ontwikkeling. Op een snelle, eenvoudige en interactieve manier stoom je jouw personeel zo klaar voor het gebruik van de PGO’s. Als zorgmedewerker leer je in de training onder andere om zelfstandig een PGO te selecteren en in te richten; een betere scholing is er niet.

VIPP 5-subsidie voor Medisch specialistische zorg

Een andere belangrijke reden om je zorgpersoneel op tijd te trainen in het gebruik van de PGO, is het VIPP-programma van de overheid. Het Versnellingsprogramma Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional is een subsidieprogramma, met als doel de patiënt meer inzicht geven in zijn of haar eigen zorg. 

Met de VIPP 5-subsidie voor Medisch specialistisch zorg wordt specifiek het gebruik van PGO’s aangemoedigd. Wil je voldoen aan de subsidie-eis van VIPP 5 en je bijdrage niet verliezen? Dan moet je onder andere vóór 30 juni 2023 al je zorgmedewerkers met direct patiëntcontract trainen in het gebruik de PGO’s. En, je moet dit kunnen aantonen!

De PGO-training van Digivit

De training, in de vorm van een individuele e-learning en een oefening, leert jouw medewerkers onder andere wat voor invloed de PGO heeft op hun dagelijkse werkzaamheden en wat het verschil is met het EPD en het patiëntportaal. Daarnaast gaan zij zelf een eigen PGO selecteren en inrichten. Het programma is in totaal dertig minuten lang en kan gevolgd worden op eigen tempo. Help jouw zorgmedewerkers prettig werken met PGO’s én voldoe aan de VIPP 5-subsidie. Lees verder in onze brochure.

Meer inspiratie

Plant links
Plant rechts
Plant links